تکنولوژی و صنعت پلیمر, به عنوان یکی از شاخههای جدید علم مواد، در سالهای اخیر کانون توجه سیاستگذران مواد ایران بوده و سرمایهگذاریهای عظیمی در این بخش صورت گرفته است. با توجه به این مسئله، برنامهریزی و سیاستگذاری صحیح در زمینه توسعة صنعت پلیمر میتواند منشاء توسعه و تحول در تکنولوژی پلیمر کشور شده و منجر به دستیابی به تکنولوژی ساخت و تولید پلیمرهای ویژه که از ارزش افزودة بالا برخوردارند، گردد. در این میان آگاهی از روند توسعة این صنعت در کشورهای توسعهیافته میتواند به برنامهریزیها و جهتگیریهای تحقیقاتی کشور کمک نماید. در متن زیر، که از مجلة فدراسیون پلیمر اروپا نقل میشود، اشارهای به روند فعلی علم و تکنولوژی پلیمر در اروپا شده و آیندهای که اروپاییان برای این علم ترسیم میکنند، بیان شده است
اهمیت صنعتی
تولید، تبدیل و فراوری پلیمرها در صنعت اروپا از اهمیت بالایی برخوردار است. امروزه تولید جهانی پلیمرها از تولید فولاد فراتر رفته است، بهطوری که این رقم در سال 2000 بالغ بر 180 میلیون تن بوده است. سهم اروپا از این مقدار حدود 28 درصد (50 میلیون تن)، معادل با 100 میلیارد یورو میباشد
فراوری پلاستیکها متمایز از تولید(سنتز) پلاستیکها است و مشخصه و نیروی کار مخصوص به خود را دارا است. زمانی که سنتز پلیمرها در سراسر جهان و همچنین در بعضی از شرکتهای بزرگ اروپا (صنایع شیمیایی) از اهمیت بالایی برخوردار است، هزاران صنعت کوچک و بزرگ اروپا در فراوری پلیمرها فعال میباشند و تنها در آلمان 2500 شرکت با 220000 نفر کارمند در این زمینه پیدا میشود. در حدود 60 درصد از تولید پلیمرها، جهت تامین مواد ساختاری (Structural Material) روانه بازار میشود و 40 درصد بقیه مواد کارکردی (Fanctional Material) را تحت پوشش قرار میدهند.
مواد ساختاری (Structural Material)
بیشتر پلیمرهایی که به عنوان مواد ساختاری و تحت عنوان "پلاستیکهای استاندارد" تولید میشوند، بر پایة پلیاولفینها (پلیاتیلن، پلیپروپیلن) و کوپلیمرهای هیدروکربنی مشابه هستند. این پلیمرها دارای کاربردهای زیر هستند:
بستهبندی (41 درصد)، ساختمان (20 درصد)، عایقهای الکتریکی(9 درصد)، قطعات خودرو (7 درصد)، کشاورزی (2 درصد) و مواد متنوع دیگر(21 درصد).
کاربرد پلاستیکها به عنوان جایگزین برای مواد رایج و سنتی صنایع بستهبندی از قبیل فلزات، شیشه و سرامیکها یا به مثابه یک منبع ثابت در توسعة تکنولوژیهای جدید (مانند دیسکهای صوتی و تصویری) درحال تکامل صنعتی میباشد.
همچنین اخیراً با توسعة خواص فرایندپذیری و مشخصات فیزیکی پلی اولفینها (با استفاده از اختراع و سازگار ساختن کاتالیستهای جدید که برای کنترل بهتر ساختار ماکرومولکولی صورت گرفته است)، جایگزینی مناسب برای پلیمرهای ویژه بسیار گرانقیمت پیدا شده است.
لازم به ذکر است که پلیمرهای ویژه، جایگاه محکمی در صنعت مدرن دارند و اغلب مشخصات یک تکنولوژی پیشران را دارا میباشند. به عنوان یک مثال در این زمینه میتوان به تولید، کاربرد و تکامل اپوکسی در جهت بهبود کارایی آن اشاره کرد که به عنوان مواد عایق و بستهبندی در صنایع الکتریکی و الکترونیکی کاربرد دارد.
مواد کارکردی(functional materials)
پلیمرهای کارکردی دارای کاربردهای متنوعی به عنوان افزودنیها، کمکفرایندها، چسبها، پوششها، منظمکنندة ویسکوزیته و روانکننده هستند. پلیمرهای کارکردی دارای زمینههای مصرف زیر میباشند:
مواد دارویی و آرایشی، در انواع غذاهای نیمآماده، جوهرهای چاپ و رنگها، روانکنندهها، به عنوان اتصالدهنده، تصفیه فاضلابها و به عنوان چسب در تولیدات سختافزاری و وسایل الکترونیکی که اینها فقط مقدار کمی از کاربردها را شامل میشود
.
پیشرفت جدید در پلیمرهای کارکردی، تاثیرات انقلابی در صنایع داشته است و این مواد یک پایه تکنولوژیکی پیشران را برای سیستمهای تولید جدید و پیشرفته ایجاد کردهاند.
تهیة مواد کارکردی جدید بر توسعة خطوط تولید و ماشینآلات صنایع موثر است که یک نمونه بارز آن صنعت چاپ میباشد که پیشرفت در این صنعت عمدتاً متکی بر تهیه مرکبهایی جدید و بهینهشدهای برای ماشین چاپ است که کارایی خود را در سرعتهای بالای چاپ حفظ میکنند.
مشابه این قضیه در تکنیک چاپ لیزری هم صادق است که سرعت در این تکنیک عمدتاً بر سرعت فرایند تحویل کاغذ که بر پایه پلیمر است، بستگی دارد.
کاربرد بیوپزشکی پلیمرها
لازم است که کاربردهای بیوپزشکی پلیمرها نیز ذکر گردد. پلیمرها نقش فزایندهای را در ایمپلنتها (موادی که در داخل بدن به کار برده میشوند)، دندانپزشکی، جراحی بافتها و رگها دارند که این کاربردها، بازار بزرگی برای پلیمرها و فعالیتهای تحقیقی بینرشتهای ایجاد کرده است.
سنتز پلیمرها
پیشرفت در سنتز پلیمرهای مهندسی و معمولی تحت تأثیر کاتالیزورهای جدید میباشد. تلاش برای یافتن اصول و قواعد جدید، جهت بهبود کاتالیزورهایی که هماکنون در کارخانجات بزرگ تولید پلیمر دنیا رایج است، امری حیاتی به حساب میآید. طراحی ساختار مولکولی شامل "توزیع جرم طول زنجیر، شکل فضایی زیرساختار و ساختار کوپلیمری"، جهت افزایش کارآیی و فرایندپذیری پلیمرها، کلید اصلی رشد این صنعت میباشد.
سنتز پلیمرهای ویژه، با هدف تولید پلیمرهای کارکردی و پلیمرهای پیشران (پلیمرهای که موجب تحول در صنعت میشوند) انجام میگیرد.
پلیمرهای جدید در توسعه موارد زیر نقش کلیدی دارند:
1) وسایل الکترو- نوری در ارتباطات مدرن (دیودهای انتشار سبک، نمایشگرها، سنسورها، باتریها)
2) کاربردهای بیوپزشکی (لنزها، اتصالها، پوست و رگهای مصنوعی).
پیشرفت در شبیهسازی کامپیوتری رفتارهای مورد انتظار از کاربرد پلیمرها، میتواند فرایند تحقیق و توسعه را سرعت ببخشد؛ اگر چه درک تئوری برهمکنش مولکولی پلیمرها، هنوز در دوران اولیه رشد خود قرار دارد. نرمافزارهای مربوط به پلیمرها هنوز نتوانسته است انتظارات را برآورده سازند. مشابه این قضیه در بررسی تئوریک و کامپیوتری فرایندهای کاتالیزوری هم صادق است
.
انواع مونومرها آنقدر زیاد است که بیشتر نیازهای ما را برای ساخت مواد مختلف تامین میکند. بنابراین تحقیق برای تولید مونومرهای جدید، اهمیت کمتری نسبت به سنتز ساختارهای مولکولی جدیدتر بر پایه مونومرهای موجود دارد.
اکستروژن واکنشی(reactive extrusion) یا (در حالت کلی) فرایندهای واکنشی موضوع دیگری است که کنترل محاسباتی نسبتهای واکنشگرها در آن بسیار مهم میباشد. فرایندها و سنتزهای با اهمیت و ارزش بالا در بسیاری مواقع باعث پیشرفتهای جدید میشود و این فرایندها و سنتزها نیاز به مهارت و توانایی قابل توجهی دارد. مثالها در این زمینه عبارتند از کاربردهای بیوپزشکی بینظیر (که وجود محصولات جانبی سمی در آنها مجاز نیست) و یا در الکترونیک ( که ورود و باقیماندن مقادیر کوچکی از محصولات جانبی باعث خراب شدن وسیله میگردد).
تحلیل ساختار پلیمرها
توسعه بیشتر روشهای تحلیلی جهت بررسی ساختار و کارآیی پلیمرها در محدودة فضا و زمان، از جمله پیششرطهای لازم برای بهبود و توسعه این مواد است. تکنیکهای سریع و مناسب تعیین توزیع جرم مولکولی در پلیمریزاسیون و یا فرایند، از اهمیت بالایی برخوردار است. هم اکنون تکنیکهای تحلیلی بررسی ساختار اولیه (شاخهای- فوقشاخهای، شبکهای و غیره), در عمل غیردقیق و غیرقابل استفاده هستند، بنابراین لازم است که روشهای تحلیل جدید و سریع پیدا شوند
.
ساختار فرامولکولی
خواص و کاربردهای پلیمرها و بیوپلیمرها، بر پایة برهمکنشهای ضعیف اما طولانی در محدودة اجزاء مولکولی میباشد. هنوز به خوبی معلوم نشده که چرا و چگونه این واکنشهای درونی منجر به ساختارهای منظم و (در بیشتر حالات) منجر به خواص فیزیکی و مهندسی وابسته به زمان میشود. تعیین و ایجاد ساختار کنترل شده، مؤثرترین راه ایجاد کارایی بالا است.
بهرهبرداری بیشتر از خواص ذاتی پلیمرها بستگی دارد به "چگونگی کنترل برهمکنش بین اجزاء ماکرومولکولها و مواد دیگر پلیمری (رنگدانهها، پایدارکنندهها، عوامل تقویتکننده) در طی فرایند".
فرایندهای جدیدی در مورد پلیمرهای ویژه نیاز است تا خواص لازم جهت کاربرد آنها در میکرو و ماکروالکترونیک و در مواد پزشکی که در داخل بدن به کار برده میشوند، را تامین کنند.
مورد فوق برای پلیمرهایی که در فرایندهای جداسازی به عنوان غشاهای فعال یا قابل نفوذ، جاذبها یا مواد کروماتوگرافی به کار میروند نیز صادق است.
در باتریها یا پیلهای سوختی، پلیمرها به عنوان مواد انتقالدهندة یون و مواد جداکننده عمل میکنند و نیاز شدیدی برای بهبود خواص مربوطه وجود دارد و لازم است که دانش ما از چگونگی پدیدة انتقال و دینامیک مربوط به ساختار مولکولی بیشتر شود.
استراتژیهای حامی
علم پلیمر فقط علم پایه برای کاربردهای صنعتی و تأمین کالاهای مصرفی برای مصرفکنندگان نیست, بلکه این علم نقشی اساسی در پیدایش مفاهیم جدید در حوزههای مختلف علوم دارد. مسائل مربوط به فرایندهای شناسایی مولکولی، فرایند تبادل اطلاعات بین مولکولی و پروتئینها، مشکلات کنونی علم پلیمر هستند. تکنولوژی که در تحلیل ژن و در روشهای ترکیبی تحقیقات دارو به کار برده میشود، به طور عمده بر پایه مواد پلیمری ویژه است. از طرف دیگر باید به نقش پلیمر به عنوان منبع تولید مسائلی در فیزیک نظری، علم کامپیوتر و ریاضیات اشاره کرد.
بنابراین، دلایل بسیار خوبی برای حمایت از علم پلیمر به عنوان یکی از علوم پیشبرنده مدرن وجود دارد. ممکن است که تمایل صنعت برای سرمایهگذاری و تحقیقات در تولید فرایند پلیمرهای رایج و معمولی، باعث درک اشتباه گردد. چرا که روند کنونی این صنایع، اهداف علم پلیمر را برای فرارفتن از نیازهای کنونی این صنایع و نیل به پلیمرهای ویژه محدود نمیکند. علاوه بر این، نیازهای این صنایع در مواقعی که این شرکتها ادغام و یا خرید و فروش میشوند به خوبی تعریف نشدهاند و این باعث ایجاد نوسانی تقریبی در موقعیت تحقیقات صنعتی و توسعه رشته پلیمر شده است. بنابراین، استحکام تحقیقات دانشگاهی در آن است که در زمینههایی که در صنعت کمبود داریم فعال شوند.
نقش اتحادیه اروپا در این زمینه مهم است و نیاز است که علم پلیمر جایگاهی در برنامههای توسعه اتحادیه اروپا داشته باشد